Koningsstad

Anuradhapura
16 februari 2018

Het is klokslag 8 uur als wij voor het loket van de ticketverkoop staan. Lekker vroeg, lekker rustig en nog lekker koel. We gaan vandaag ronddwalen en fietsen op het 3 km2 grote terrein van de oude konigsstad Anuradhapura.


Van de 4de eeuw v.Chr. tot de 9de eeuw n.Chr., was Anuradhapura de stad van dan weer Singalese en dan weer Tamil koningen. Al die tijd bleef de stad het politiek, cultureel, economisch en godsdienstig middelpunt van het eiland.
Anuradhapura zou in 437 v.Chr. zijn gesticht door koning Anuradha en is naar hem genoemd.
Anuradhapura beleefde al vanaf het begin een grote bloei. De stad had een irrigatiesysteem en de in latere eeuwen gegraven kanalen hadden een lengte van 1000 km. Volgens de kronieken was het een echte stad met afzonderlijke wijken voor jagers, handwerkslieden, straatvegers, buitenlandse handelaren en ‘andersdenkenden’, oftewel niet-hindoes. 
In 247 v.Chr. ging de stad van het hindoeïsme over tot het boeddhisme. Anuradhapura werd een heilige stad voor de boeddhisten.
In 846 n.Chr. werd besloten een nieuwe hoofdstad te kiezen, Polonnaruwa. Anuradhapura werd verlaten en in een mum van tijd overwoekerde het tropisch oerwoud de plaats. En de prachtige en machtige stad werd vergeten.
Pas in 1912 werd door de Britse archeoloog H. Bell met de uitgraving van de overwoekerde stad begonnen en werden enkele gebouwen gerestaureerd.

We komen eerst bij de Jetavanarama Dagobe.
Dit is een dagoba van rode baksteen. 


Het is met een hoogte van 122 m de grootste dagoba van Sri Lanka; de hoeveelheid bakstenen die ervoor is gebruikt, is genoeg voor de bouw van een muur van 640 km lengte, 3 m hoogte en 30 cm dikte. Van de naburige tempelhal zijn nog de 11 m hoge deurstijlen aanwezig.
Het terrein is bezaaid met funderingen en stenen stijlen. Al het houtwerk is vergaan. Toch kunnen we ons een voorstelling maken van de grote en overweldigende gebouwen die hier ooit hebben gestaan.


We fietsen door naar de Abhayagiri Dagobe. Hier ligt een prachtige maansteen. In de halve cirkel zijn veel dieren uitgesneden. Ook de wachtersteen is erg mooi bewaard gebleven.



Van de oude citadel is niet veel meer over dan de fundering. Al fietsend door dit immense complex krijgen we een aardig beeld. Er zijn berekeningen gemaakt dat er gebouwen hebben gestaan die aan meer dan 5000 monniken onderdak boden. Het kleurt ook nu behoorlijk oranje. 



Het begint behoorlijk warm te worden. We krijgen trek en dorst. We kopen wat cola en een Sri Lankaans lunchpakket. We gaan het erop wagen. Wat het is weten we niet. We moeten met onze handen eten. Gelukkig komt er één lepel te voorschijn. Al met al niet slecht!


Tot slot bezoeken we nog de Sri Maha Bodhi.
Dit is een van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka. In 247 v.Chr. werd een stek van de heilige bo-boom uit India door de Indiase keizer geschonken aan de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka, Devanampiya Tissa. 


Nog steeds komen dagelijks pelgrims uit de gehele wereld naar Anuradhapura, om de heilige boom te aanschouwen. De boeddhisten beschouwen hem als de oudste historische boom ter wereld. 
Alle gebouwen zijn voor iedereen toegankelijk maar wel blootshoofds en ongeschoeid. We hebben het dus druk met schoenen uit, schoenen aan, wikkelrok aan, wikkelrok uit, fiets op slot en fiets van het slot. Naarmate de dag vorderd worden de stenen en het grind wel erg warm voor onze bijna eeltvrije voetzolen.


Je hebt dagen nodig om alle funderingen, maanstenen, dagobes en waterpartijen te bekijken. We hebben vandaag een mooie indruk gekregen. We kopen nog een ananas langs de kant van de weg en fietsen naar 'huis'.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten